Vleugel – het icoon van de pianowereld

Je moet er thuis de ruimte voor hebben maar de meest goddelijke piano heeft echt wel de vorm van een vleugel. Op een concertpodium heeft deze charmante joekel al snel een lengte van 2 meter 20. Met de klep open is zo’n vleugelpiano, ook wel concertvleugel genoemd, een imponerende en stijlvolle verschijning. En het geluid dat er uit komt is hemels. De klank wordt nergens gehinderd door kleppen en platen voor de snaren maar kan vrijelijk de ruimte vullen. Dat geeft een echte sensatie voor je oren. 

Kleine vleugel

Nu zal zo’n concertvleugel niet in het gemiddelde rijtjeshuis passen maar daar is aan gedacht. Er zijn ook kleinere vleugels te koop. De klank zal dan het goddelijke net niet benaderen, is de eerste gedachte. Want een langere vleugelpiano produceert nu eenmaal meer klank. Voor de huiskamer is dat toch minder geschikt want de klank moet natuurlijk ook de ruimte krijgen. Anders krijg je overdadigheid en te veel volume. 

Kost wel kamerruimte

Voor thuisgebruik is een kleine vleugelpiano wel geschikt. En qua klank doet die echt niet onder voor het grotere ‘concert broertje’. Want door de constructie en de materiaalkeuze wordt er ook heel veel klank uit kleinere vleugels gehaald. En qua model is de kleine vleugel ook gelijk aan de grote, alleen moet je er natuurlijk wel de kamer voor hebben. In een huiskamer van 4 bij 4,5 m toont hij niet echt en staat hij behoorlijk in de weg.

Leer de klankwaardes van de vleugel kennen

Nog meer dan bij een piano is het de vraag of de klank van een vleugelpiano naar je smaak is. Het blijft een heel persoonlijk iets. Sommige vleugels hebben een echt robuuste klank, anderen gaan qua geluid eerder de romantiek in. Ook met de toetsen is het heel persoonlijk. Er zijn vleugels waar een lichte aanslag nodig is, anderen vereisen een iets zwaardere aanslag. Het klankspectrum wordt er niet minder door, maar de ene voegt zich wel beter naar jouw manier van spelen dan de andere. En je hoeft echt geen toppianist te zijn om aan een vleugelpiano te mogen spelen. Ook de beginnende pianist zal zich de koning te rijk voelen aan een vleugel. Alleen al om de klank.

Van prijsje tot gepeperd prijzig

Behalve dat je thuis echt de ruimte moet hebben voor een vleugel, hangt er natuurlijk ook een niet al te mals prijskaartje aan. Wil je het beste op piano gebied, dan zul je ook moeten investeren. Voor kleine vleugels valt dat dan weer mee want die starten ongeveer vanaf 5.000 euro. Maar ook dan is de prijs niet alles, je moet een ‘klik’ hebben met de vleugelpiano en dat is in geld niet uit te drukken. Het is dan ook heel raadzaam om, net als met een rechte relatie, in contact te komen met goede vleugels en die zo nu en dan eens te proberen. En mocht je teveel geld hebben, dan kun je altijd de beste vleugels testen die er momenteel zijn. Die vind je bij de merken Steinway & Sons en de Yamaha Cf-series. Wellicht nog Maene of Faioli. Dan hebben we het wel over 50.000 euro of meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.